فهرست مطالب

نشریه نوآوری های فناوری اطلاعات و ارتباطات کاربردی
پیاپی 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد محمدی* صفحات 1-25

    اینترنت اشیا یکی از عوامل تغییر زندگی انسان و کسب منافع عظیم اقتصادی است. به هر حال امنیت ناکافی داده ها و قابلیت اطمینان پایین اینترنت اشیا فعلی، به طور جدی استفاده از آن را محدود کرده اند. بلاک چین یک عامل توزیع شده و مقاوم در مقابل دست کاری است که شامل سوابق پایدار داده ها در موقعیت های مختلف بوده و توانایی رفع دغدغه های مربوط به امنیت داده ها در شبکه های اینترنت اشیا را دارد. بلاک چین درحالی که امنیت داده ها را برای اینترنت اشیا تضمین می کند، قابلیت رویارویی با برخی از چالش های اینترنتی نظیر بالا بودن تعداد دستگاه های اینترنت اشیا، ساختار ناهمگن شبکه، توان محدود رایانه، پهنای باند ارتباطی پایین و پیوند های رادیویی مستعد خطا را دارد. این مقاله یک بررسی جامع بر روی فناوری های بلاک چین موجود انجام داده و نیز کاربردهای اینترنت اشیا را به صورت مفصل شرح می دهد. فناوری های بلاک چینی که توانایی پرداختن به چالش های مهم ناشی از اینترنت اشیا را داشته و به دنبال آن عملیات استفاده از کاربردهای اینترنت اشیا را ساده می کنند، با قابلیت های ممکن و پیشرفت های موجود در قرارداد های اجماعی بلاک چین و ساختارهای داده ها مورد شناسایی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: بلاک چین، اینترنت اشیا، قرارداد اجماع، ساختار داده، ساختار ترکیبی، محدودیت های امنیت اینترنت اشیا
  • علیرضا صوفی نژاد*، سید هادی رفیعی آذر صفحات 27-34

    سامانه های بی سیم باند وسیع در محیط های مسکونی و تجاری به دلیل ویژگی های انتشاری مخرب از جمله پدیده چند مسیری با شرایط متغیر کانال رو به رو هستند. روش ارسال OFDM یک الگوی چند حاملی مفید برای مقابله با این اثرات کانال می باشد. الگوریتم SC-FDE یکی از روش های نوین در حوزه مخابرات محسوب می شود که ضمن تخمین دقیق کانال، ویژگی منفی سامانه های OFDM را به خصوص در زمینه حساسیت به تقویت کننده های RF، حساسیت به انحراف فرکانسی و چالش PAPR پوشش می‏دهد. سامانه های SC-FDE به دلایل ساختاری با حساسیت کمتری نسبت به اختلالات RF و غیرخطی بودن تقویت کننده توان همراه است و همین امر باعث بهبود متغیر PAPR در مدولاسیون مرتبه بالا شده است. در این مقاله از رویکرد جدیدی برای استفاده از دنباله FZC در هماهنگ‏سازی و تخمین کانال در قاب اطلاعات استفاده شده است و عملکرد لینک رادیویی در مدولاسیون QAM 256 مورد بررسی قرار داده شده است. علاوه بر آن، با استفاده از تغییر تناوب ارسال داده‏های آموزشی متناسب با شرایط کانال، ارسال اطلاعات اضافی در لینک رادیویی کاهش داده شده است. استفاده از این روش باعث می‏شود تا در کانال‏های مناسب تا 4 برابر ارسال دنباله تعلیم کمتر شود.

    کلیدواژگان: SC-FDE، OFDM، دنباله Frank-Zodoff، تخمین کانال، PAPR
  • احسان سهیلی، نصیب الله دوستی مطلق* صفحات 35-55

    در صنعت الکترونیک ثابت شده است که، پایین آوردن مقیاس قطعات سیلیکونی تا زیر nm10 و بسته بندی میلیون ها مورد از آن ها در یک تراشه ایده جالبی نخواهد بود. این امر به دلیل مصرف انرژی بالا، هزینه ساخت بالا، محدودیت های ناشی از مکانیک کوانتومی و دشواری های فنی است که مانع از کوچک تر شدن بیشتر افزاره های الکترونیکی می شوند. لذا، بایستی محققان به چیزی غیر از سیلیکون فکر کنند تا افزاره الکترونیکی با تراکم بسیار زیاد بسازند. از این رو، داده ورزی مولکولی، می تواند با بررسی و اکتشاف گستره وسیعی از ساختارهای مولکولی، جایگزین مناسبی برای منطق دیجیتال مرسوم ارایه دهد تا قادر به کدگذاری یا دست کاری موثر داده ها باشد. بنابراین، بسترهای مولکولی را می توان به عنوان افزاره های محاسباتی در نظر گرفت که براساس مجموعه ای از عملگرهای منطقی، ورودی های فیزیکی و شیمیایی را به خروجی های مطلوب تبدیل می کنند. این حوزه در زیرشاخه سخت افزار فناوری های محاسبات کوانتومی قرار می گیرد و بنابراین، ساخت     افزاره های الکترونیکی و حسگرهای مولکولی کارآمدتر تاثیرات مثبت معناداری بر توانمندی های دفاعی و امنیتی یک کشور دارند. در این مقاله مروری، ابتدا مختصری از تاریخچه افزاره های مولکولی ارایه می شود، چرا که آگاهی از سیر تحول یک موضوع علمی می تواند زمینه ساز پیشرفت اصولی تر باشد. در گام بعدی، دلایل اصلی تغییر رویکرد به سوی افزاره های مولکولی توضیح داده شده و با معرفی گیت های منطقی مورد استفاده، محدودیت های بنیادین و فنی حاکم بر ادوات کلاسیک ذکر می شوند. سپس، قابلیت های مختلف گیت های منطقی مولکولی در دو زمینه الکترونیک مولکولی و حسگرهای منطقی شیمیایی به تفصیل مورد بحث قرار گرفتند تا توانایی های مولکول ها در سامانه های محاسباتی مختلف اثبات شوند.

    کلیدواژگان: محاسبات کوانتومی، گیت منطقی مولکولی، الکترونیک مولکولی، حسگرهای منطقی مولکولی
  • حامد شجاعی یاس*، علی هادی پور صفحات 57-65
    رمزنگاری کوانتومی و یا توزیع کلید کوانتومی (QKD2) روشی است که اجازه می دهد با محافظت از توزیع یک رشته بیت، از آن به عنوان کلید در پروتکل های رمزنگاری استفاده شود. وقتی مشاهده شد که رایانه های کوانتومی می توانند رمزنگاری کلید عمومی را براساس نظریه اعداد بشکنند، مطالعات گسترده ای در زمینه QKD آغاز شد. استفاده از رمزنگاری کوانتومی، یک امنیت تضمینی و محرمانگی کاملی ارایه می دهد و با حملات عمده ای به منظور رمزگشایی، شکست ناپذیری خود را اثبات کرده است. اگرچه به صورت ریاضی امنیت پروتکل های رمزنگاری کوانتومی به اثبات رسیده است، اما این نکته باید مورد تاکید قرار بگیرد که پیاده سازی آن در دنیای واقعی از محدودیت دستگاه های فیزیکی رنج می برد که این موضوع خود می تواند باعث آسیب پذیری برای سو ء استفاده قرار گرفتن توسط یک استراق سمع کننده شود. نتیجه این تحقیقات ارایه اولین پروتکل توزیع کلید کوانتومی به نام پروتکل 84BB بود. حال بر این اساس، هدف این مقاله، بررسی برخی کاربرد ها، توضیح و بررسی ساختار پروتکل، پیاده سازی و تجزیه و تحلیل امنیتی پروتکل رمزنگاری کوانتومی 84BB است.
    کلیدواژگان: رمزنگاری کوانتومی، پروتکل توزیع کلید کوانتومی، QKD، 84BB
  • علی قربانی* صفحات 67-73

    امروزه سامانه های مالتی پلکسینگ تقسیم طول موج (WDM)، موجب بهره وری ارتباطات فیبر نوری شده است. یک مالتی پلکسر WDM، با کنار هم قرار دادن سیگنال های دریافتی از چند فرستنده مجزا، اقدام به ارسال آن ها با کمترین تلفات و پاشندگی در یک فیبر تک مد می کند. سیگنال های ارسالی، در گیرنده از یکدیگر تفکیک می شوند. استفاده از تقویت کننده های فیبر آلاییده به اربیوم EDFA در شبکه های نوری مبتنی بر WDM، موجب افزایش نرخ ارسال داده و مسافت ارتباطی خواهد شد. در اینجا یک لینک ارتباطی فیبر نوری با سامانه WDM چهار کاناله در نظرگرفته می شود. از نرم افزار Optisystem جهت شبیه سازی لینک های مورد نظر، استفاده می ‎کنیم. هدف اصلی، حداکثر نمودن توام فاصله ارتباطی بین فرستنده و گیرنده نوری و نرخ ارسال داده است. مقادیر مفروضی از فاکتور کیفیت QF و نرخ خطای بیتی BER، تضمین کننده کیفیت ارتباط هستند. در این مقاله، نتایج مهمی پس از شبیه سازی ها، به دست می آید. استفاده از این نتایج، در تحلیل عملکرد و طراحی سامانه های WDM با نرخ ارسال داده و مسافت ارتباطی مختلف، بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: فیبر نوری سینگل مد، مدولاسیون تقسیم طول موج، تقویت کننده نوری آلاییده به اربیوم
  • زهرا باقری*، میرعلی سید نقوی صفحات 75-85

    یکی از رویکردهایی که به تازگی وارد حوزه مدیریت شده و به بهترین شکل می تواند باعث برانگیختن و هدایت نوآوری در حوزه مدیریت منابع انسانی شود؛ اینترنت اشیاء است. اینکه تمامی اشیاء بتوانند از طریق اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار کنند؛ مبنای کار این مفهوم است. از این رو، هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های منابع انسانی در اینترنت اشیاء، براساس پژوهش های پیشین انجام شده در این زمینه و استخراج مولفه های مرتبط براساس روش فراترکیب می باشد. فراترکیب عصاره ای از تفسیرهای مطالعه های مشابه نیست؛ بلکه یکپارچه سازی تفسیر یافته های اصلی مطالعات منتخب به منظور ایجاد یافته های جامع و تفسیری است که حاکی از فهم عمیق پژوهشگر در این باب است.  محققان با استفاده از 5 کلیدواژه اینترنت اشیاء، منابع انسانی، اینترنت اشیاء و منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی و سامانه اطلاعاتی منابع انسانی با اکتشاف و بهره برداری در پایگاه های،Emerald ،Proquest ، SID و Web of science و همچنین پایگاه تخصصی Google scholar و پایان نامه های دفاع شده دانشجویان در طی سال های اخیر را بررسی نموده اند. در فرایند ارزیابی، پژوهشگران از میان 921 مقاله و پایان نامه، در نهایت 20 مقاله برای تجزیه و تحلیل اطلاعات باقی گذاشته اند. یافته های این تحقیق نشان داد که مولفه هایی مانند پایگاه داده ها (جمع آوری و انتقال اطلاعات)، ارتباط با انسان در سازمان، پایش منابع انسانی، مولفه ها و فرآیندهای منابع انسانی، سامانه اطلاعاتی منابع انسانی، الزامات قبل از استقرار و الزامات بعد از استقرار، باید به صورت هوشمندانه توسط مدیران منابع انسانی پایش و مورد بررسی قرار گیرند. همچنین بعد ارتباط با سامانه ها و فرآیندهای منابع انسانی لازم است بیش از دیگر ابعاد مورد توجه قرار گیرد و پس از آن پرداختن به ابعاد چالش ها و ویژگی های ناشی از تاثیرات استقرار اینترنت اشیاء، بر منابع انسانی مهم هستند. هرچه قدر مدیران منابع انسانی بتوانند مضامین پایه ارایه شده در تحقیق را مورد کنکاش بیشتری قرار دهند؛ نصب، استقرار و ارزیابی سامانه منابع انسانی مبتنی بر اینترنت اشیاء، آسان تر و با چالش های کمتری همراه خواهد بود.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، سامانه اطلاعاتی منابع انسانی، اینترنت اشیاء، فراترکیب
|
  • Ahmad Mohammadi * Pages 1-25

    The Internet of Things (IoT) is intended to transform human life and unleash enormous economic benefits. However, inadequate data security and trust of the current IoT are seriously limiting its adoption. Blockchain, a distributed and tamper-resistant ledger, maintains consistent records of data at different locations, and has the potential to address the data security concern in IoT networks. While providing data security to the IoT, Blockchain also encounters a number of critical challenges inherent in the IoT, such as the huge number of IoT devices, the non-homogeneous network structure, the limited computing power, the low communication bandwidth, and error-prone radio links. This paper performs a comprehensive survey on the existing Blockchain technologies with an emphasis on the IoT applications, and identifies the Blockchain technologies which can potentially address the IoT’s critical challenges and hence suit the IoT applications. The above results along with the investigations on the potential adaptations and present enhancements in the Blockchain consensus protocols and data structures are fully elaborated.

    Keywords: Blockchain, IoT, Consensus Protocol, Data Structure, Combined Structure, IoT Security Limitations
  • Alireza Soufi Nezhad *, Seyed Hadi Rafieiazar Pages 27-34

    Broadband wireless systems are subject to variable channel conditions due to destructive propagation features such as multi-path fading. The OFDM is a multi-carrier technique which can overcome these effects. This paper focuses on the evaluation of the SC-FDE algorithm, which is considered a suitable replacement for OFDM systems. The SC-FDE algorithm is a new technique in the field of wireless communications. This technique has been able to improve the time and frequency synchronization performance in addition to maintaining the channel estimation and compensation features of the OFDM technique. The SCFDE technique compensates the negative  features of OFDM systems, especially the RF amplifier sensitivity, the carrier frequency offset, and the PAPR challenge. In fact, SC-FDE systems are less susceptible to RF disturbances and power amplifier nonlinearity due to structural reasons, which improves the PAPR parameter in high-order modulation. In this paper, a new approach is used to apply the FZC sequence in synchronization and the channel estimation in the information frame. The performance of the radio link in 256 QAM modulation has also been investigated. Furthermore, training sequence transmission in data frames has been reduced by selecting an adaptive scheme for framing. This scheme can reduce the transmission of the training sequence up to 4 times.

    Keywords: SC-FDE, OFDM, Frank-Zodoff sequence, Channel estimation, PAPR
  • Ehsan Soheyli Pages 35-55

    It has been demonstrated in the electronics industry, that miniaturizing the silicon components below 10 nm and integrating million of them in a chip would not be a good idea. This is due to the high-energy consumption, high-cost fabrication, the limitations originating  from quantum mechanics, and technological difficulties that obstacle the further miniaturization of electronic devices. Therefore, researchers should think about something out-of-the silicon-box to fabricate a more compacted electronic device. Accordingly, through evaluating and discovering the wide range of molecular structures which enable effective data encoding and manipulation, molecular informatics can be an appropriate alternative to the conventional digital logic. In this regard, molecular platforms can be considered as computing devices, which convert the physical/chemical inputs into the desired outputs by employing a set of logic operations. This field is related to the hardware subcategory of quantum computing technologies, and therefore, the fabrication of more efficient molecular electronic devices and sensors can produce positive meaningful effects on the defense and security abilities of a country. In this review paper, a brief history of molecular devices is initially presented because awareness of the evolution of a scientific subject can underpin more fundamental progress. In the next step, the main reasons for changing the paradigm toward molecular devices are explained, and by introducing the logic gates used, the fundamental and technological limitations of conventional devices are reviewed. Then, the different functionalities of molecular logic gates in the two aspects of molecular electronics and chemical logic sensors are discussed in a detailed way to demonstrate the capabilities of molecules in different computational systems.

    Keywords: Quantum Computation, Molecular Logic Gate, Molecular Electronics, Molecular Logic Sensors
  • Hamed Shojaee Yas *, Ali Hadipour Pages 57-65
    Quantum cryptography or quantum key distribution (QKD) is a technique that allows a bit stream to be used as a key in cryptographic protocols by protecting its distribution. Extensive studies began when it was observed that quantum computers can break public key cryptography based on the number theory. The use of quantum cryptography provides complete security and confidentiality and has proven invincible against major attacks for decryption. Although the security of quantum cryptographic protocols has been mathematically proven, it should be emphasized that its implementation in the real world suffers from the limitations of physical devices, which in turn can make it vulnerable to misuse by eavesdroppers. The result of these studies has been the introduction of the first quantum key distribution protocol called the BB84 protocol. The purpose of this article is to study some if its applications, and then explain and review the protocol structure, implementation, and security analysis.
    Keywords: Quantum Cryptography, Quantum Key Distribution Protocol, QKD, BB84
  • Ali Ghorbani * Pages 67-73

    Today, WDM wavelength division multiplexing systems have made fiber optic communications more efficient. A WDM multiplexer combines the signals received from several separate transmitters in order to send them with minimal loss and scatter in a single-mode fiber. The transmitted signals are separated from each other at the receiver. The use of EDFA-doped fiber amplifiers in WDM-based optical networks will increase data transmission rates and communication distances. In this research we assume a fiber optic communication link with a four-channel WDM system, and use the Optisystem software to simulate the desired links. The main goal is to maximize the communication distance between the transmitter and the optical receiver and the data transmission rate. The hypothetical values of the QF quality factor and the BER bit error rate guarantee the quality of the communications. The important results are obtained from the simulations in this paper, can be effectively used in analyzing the performance and design of WDM systems with different data rates and communication distances.In this paper, important results are obtained after the simulations. The use of these results is very effective in analyzing the performance and design of WDM systems with different data rates and communication distances.

    Keywords: Single Mode Fiber, Wavelength Division Multiplexing, Erbium Doped Fiber Amplifier
  • Zahra Bagheri *, MirAli Seyed Naghavi Pages 75-85

    One of the approaches that has recently entered the field of management and can best motivate and guide innovation in the field of human resource management is the Internet of Things. The basis of this concept is the assumption that all objects can communicate with each other via the Internet. Therefore, the purpose of this study is to identify the components of human resources in the Internet of Things, based on previous researches in this field and to extract the relevant components based on the meta-combination method. Hypertext is not an extract from the interpretations of similar studies; rather, it is the integration of the interpretation of the main findings of the selected studies to create comprehensive and interpretive findings that indicate the researcher's deep understanding in this regard. Using these 5 keywords: “IoT”, “human resources”, “IoT and human resources”, “human resource management”, and “human resource information system” to explore and exploit the Emerald, ProQuest, SID, and Web of Science databases, as well as Google, the researchers have reviewed scholar and student dissertations defended in recent years. In the evaluation process, the researchers selected 20 articles out of 921 articles and dissertations for data analysis. Findings of this study showed that components such as databases (data collection and transmission), human relations in the organization, human resource monitoring, human resource components and processes, human resource information system (HRIS), pre-deployment requirements, and post-deployment requirements must be intelligently monitored by human resource managers. Also, the relationship with human resource systems and processes needs to be considered more than other dimensions, and then it is important to address the dimensions of challenges and features resulting from the effects of the establishment of the Internet of Things on human resources. The more human resource managers can explore the basic themes presented in this research, the more easy and less challenging, the IoT-based human resource system would be installed, deployed, and evaluated.

    Keywords: Human resources, Human Resource Information System, IoT, Meta-synthesis